Меню
Your Cart

Датчици

За автоматизирането на някои процеси в камионите и леките коли се използват различните видове датчици. Какво е предназначението им и какви се използват в съвременните превозни средства?

За какво се използват датчиците в товарните автомобили?

Понятието „сензор“ по своето значение и предназначение е еквивалентно на “датчик„ и „чувствителен елемент“. За реагиране на определена ситуация, тези компоненти в превозните средства преобразуват физическите или химични неелектрични величини в електрически сигнали. Това се случва вземайки предвид смущенията в различни случаи. 

Работата на подобни чувствителни елементи се управлява от съответните контролни блокове на дадена система. При настъпване на повреда или изменение в работните условия, сензорът реагира и подава информация към контролния блок, от където се задейства сигнална лампа за неизправност на таблото.

Какви датчици има в товарните автомобили?

Използваните в съвременните превозни средства датчици са активни и пасивни. При първите възниква електрически сигнал поради вътрешно преобразуване на енергията. При вторите се преобразува външна електрическа енергия за генериране на изходен сигнал.

Подобни чувствителни на различни условия елементи се намират в почти всички системи на автомобила:

  • в скоростна кутия – предвидени са минимум два сензора. Единият измерва скоростта на входящия вал на трансмисията. Вторият измерва скоростта на изходния вал. При регистриране на данни, двата елемента ги изпращат към управляващия модул на силовото устройство, който сравнява получената информация, анализира я и подава команда за необходимата предавка за превключване;

  • за заден ход – предвидени са и сензори за включване на задните светлини при каране на заден ход. Това автоматизира процеса и изключва човешкият фактор за грешка;

  • за отработените газове – намира се в изпускателната система преди или след катализатора. При наличие на турбокомпресор, елементът се намира във връщащата или изпускателна тръба. Предназначението му е да измерва температурата на изходящите газове, като при регистриране на изменения се променя и съпротивлението, с което спада и напрежението;

  • за износени накладки – датчиците се намират върху спирачната челюст (при дисковите спирачки) и сигнализират чрез сигнална лампа при необходимост от смяна на накладките;

  • за измерване температурата на охлаждащата течност на двигателя – при промяна във величината настъпват промени и в съпротивлението на чувствителния термоелемент, което води и до необходимата реакция от страна на управляващия блок.

Това е малка част от използваните датчици в съвременните товарни автомобили. В раздела на онлайн магазин SFK-Truck.com могат да бъдат разгледани всички налични към момента.

Как се сменят при повреда?

В зависимост от модела и марката, годината на производство на колата и дори типа на двигателя, отделните датчиците са разположени на различни места в превозното средство. За намиране на местоположението на даден сензор е необходим преглед на устройството на автомобила или неговото закарване на автосервиз. В зависимост от неизправността се определя и кой елемент от коя система е неизправен и подлежи на смяна.

Защо да изберете SFK-Truck.com?

В раздела ще откриете множество различни сензори за налягане и други системи на автомобила. При нас са достъпни качествени резервни части на отлични цени. Клиентите ни се възползват от безплатна експертна консултация при нужда и получават пълно съдействие при рекламация, гаранционно обслужване, връщане или замяна на продукт. Предлагаме различни начини за връзка с нас, така че при нужда, през работни дни ви очакваме.

Марка: Wabco
Висококачествен Датчик скоростна кутия ZF; MAN TGA(05- ) с каталожен номер 4213559322, изработен от Wabco - глобален лидер в производството на автомобилни системи и компоненти, с фокус върху тежкотоварните превозни средства. За допълнителна информация и консултации по избора на правилните резервни ч..
Цена при запитване
Показва 1 до 8 от 8 (1 страници)

Производители