Меню
Your Cart

Турбокомпресори

Турбокомпресорът или наричаната още турбина представлява механизъм за нагнетяване на въздух в цилиндрите на ДВГ. Използва се в колите, камионите или товарните автомобили. За какво служи и неговото предназначение? Какви са конструктивните му особености и как работи? Защо да се доверите на онлайн магазин СФК Трак при пазаруването?

От къде идват турбокомпресорите

Първите турбини се появяват през 20 век. За техен изобретател се счита Алфред Бучи. През 1911 г. той регистрира подобно устройство в патентното ведомство на САЩ. Този учен, чрез използването на турбокомпресор, успява да постигне увеличение на мощността на двигателя с цели 120%. Първоначално изобретението му се използва в корабните дизелови и авиационните бензинови мотори. За първи път намира приложение в колесните превозни средства едва през 1938 г., благодарение на швейцарската автомобилна компания Swiss Machine Works Sauer, която внедрява устройството в новите си камиони.

За какво се използва в автомобилите

Представлява въздушна турбина, която работи с изгорелите газове на автомобила. Свързва се чрез специални маркучи и използва тази енергия за допълнително нагнетяване на свеж въздух обратно в цилиндрите. Предназначението на турбокомпресорите е в две направления: повишаване налягането вътре в цилиндрите и осигуряване на повече кислород. И двата фактора оказват положително въздействие върху запалването на горивната смес, тъй като това става по-равномерно и интензивно. Турбокомпресорът намалява разхода на гориво и увеличава мощността на двигателя, без промяна в обема му.

Какъв е принципът на работа

При дизеловите и бензинови двигатели, турбокомпресорът работи по следния начин:

  • отработените газове се насочват към корпуса с форма на охлюв, където, чрез лопатките на вала се задейства турбинното колело. Неговите обороти при високи скорости могат да достигнат до 250 000 в минута;

  • на следващия етап, замърсените газове отново се връщат в изпускателната система, откъдето излизат навън в околната среда;

  • компресионното колело се върти синхронно с турбинното и засмуква атмосферен въздух през въздушен филтър, насочвайки потока към интеркулера и всмукателните колектори;

  • в резултат на това се образува по-високо въздушно налягане и концентрация на кислород в цилиндрите на двигателя.

Какво е устройството на турбокомпресора

Първата и основна част е стоманеният корпус, в който са монтирани всички останали вътрешни компоненти. Фиксираното за въртящия вал турбинно колело с лопатките се завърта при преминаване на изгорелите газове. Компресионното колело се грижи за нагнетяването на атмосферния въздух в цилиндрите и е прикрепено към другия край на задвижвания вал. Последният преминава през целия корпус на устройството и прехвърля въртенето от едната част към другата.

Лагерите спомагат за свободното въртене на вала в корпуса на турбокомпресора. Клапанът е последният детайл от устройството. Отговаря за регулиране на количеството постъпващи изгорели газове във вала на турбината. Степента на отваряне се регулира от управляващия блок, който получава информация от различни сензори.

Какви неизправности могат да възникнат

Сред най-честите симптоми са: спад в мощността на двигателя, намаляване на скоростта, теч на масло, което идва от смазочната система на двигателя и служи за смазване на компресора. Ако смазката навлиза в “охлюва”, тя изгаря в цилиндрите и води до спад в мощността и появата на син дим. При невъзможност за ремонт се извършва цялостна смяна.

Защо да се доверите на SFK-Truck.com

Като специализиран сайт за продажба на нови и качествени маркови резервни части, аксесоари и турбокомпресори на достъпни цени, ние сме предпочитана компания за много собственици и фирми, притежатели на товарни и леки автомобили. Клиентите ни получават адекватно и експертно обслужване, регулярни намаления, изгодни условия: връщане и смяна на стоки, преглед и тестване преди да платят, доставка до адрес или офис на куриер.

Марка: Holset
* Подходящ за камиони: Scania R-series(16-) и двигатели: DC16..
6,639.95лв.
цена с ДДС
Марка: BorgWarner
* Вътрешна резервна част на турбокомпресор * Подходяща за DAF 460 к.с. и 510 к.с. * За повече информация и консулатации по избора    на правилните резервни части за Вашия камион    се свържете с търговския ни екип...
Цена при запитване
Марка: BorgWarner
..
Цена при запитване
Марка: BorgWarner
..
Цена при запитване
Показва 1 до 60 от 60 (1 страници)

Производители