Меню
Your Cart

Горивни филтри

 

При разход от 10 л на 100 км за 12 месеца през горивната система на автомобила преминават 1750 литра бензин или дизелово гориво. Мнозина изминават и много повече! Цялото консумирано от двигателя гориво трябва да се филтрира много фино и често в колите се използва не един, а няколко филтъра.

Какви горивни филтри има

  • За улавянето на едрите частици в бензина, като пясък, ръжда и друга мръсотия се използва мрежестия груб горивен филтър или от този на помпата. В последния случай, устройството е разположено върху самата помпа, за да я предпази от преминаване на големи замърсители. При ненавременна смяна на пречистващия елемент, помпата често изгаря и води до скъпи ремонти. Съществуват и мрежести модели с картер, които получават горивото си чрез специален инжектор на върха на цедката;

  • Основното пречистване на горивото се извършва от финия филтър, намиращ се или в двигателното отделение или в долната част на автомобила. Този пречиствател задържа замърсителите с големина до 10 микрона;

  • Горивните филтри за дизела са структурно по-различни от бензиновите, тъй като изискванията на дизеловите двигатели са по-строги. Налягането на горивото е по-голямо, а филтрирането по-фино, поради наличието на инжектори. Тези горивни филтри задържат много по-фини частици от бензиновите и могат да отделят водата, събирайки я в утаителен съд. Периодично тази вода трябва да се източва от специална пробка. Понякога имат и нагреватели, което спомага за лесното палене през зимата;

  • Карбураторните горивни филтри с ниско налягане често са допълнение към основните филтриращи елементи както в дизеловите, така и в бензиновите двигатели. Изключително са евтини и бързи за сваляне и смяна. Прозрачният им корпус позволява визуалното определяне на състоянието и наличието на въздух в горивото.

Колко често се сменят

Срокът за смяна зависи от типа на горивния филтър. Дизеловите се сменят по-често – в повечето случаи при всяка смяна на маслото или на около 10 000 км. Бензиновите – на около 30 000 или 40 000 км. Потопяемите модели – по-рядко от намиращите се извън резервоара, но това е поради трудния достъп и времеемката работа на процеса.

Какви са признаците за запушване

Признаците се изразяват в осезаемото влошаване на работата на двигателя. Наблюдава се липса на мощност при високи скорости и резки ускорения. Ако не бъде извършена смяна и замърсяването продължи, проблемите с мощността ще започнат да се усещат и при ежедневното нормално шофиране. Замърсеният филтърен елемент не пропуска достатъчно гориво и това води до трудности със стартирането на двигателя и до повреда на бензиновата помпа. Нарушената работа на двигателя и липсата на достатъчно тяга води и до повишаване на разхода на гориво.

Ако бензинът или дизелът се пропускат без филтриране, всички налични примеси ще попаднат директно в цилиндрите и ще надраскат стените им. Това ще доведе до повреда и необходимост от скъпи ремонти.

Как се сменя

Резбовите варианти са причината за честата смяна на горивния филтър. Ако елементът се намира под автомобила и не е сменян няколко години, той ще е толкова ръждясал, че ще е трудно да бъде развит и свален. Това налага и по-честата му смяна, чрез просто развиване и завиване на новия. Експертите препоръчват смяната да се извършва с минимално количество гориво в резервоара – така ще изтече по-малко от него. Препоръките още са за предварителното сваляне на капачката на резервоара, което ще компенсира образувалото се налягане.

Защо да купите от SFK-Truck.com

СФК Трак е специализиран търговец на нови и качествени резервни части и аксесоари за товарни автомобили на достъпни цени. Онлайн магазинът е функционален и интуитивен, а безплатната клиентска поддръжка е на разположение за консултация през работни дни.

Показва 1 до 18 от 18 (1 страници)

Производители

Подкатегории