Меню
Your Cart

Ремъци

Двигателите на колите, по време на своята работа, задвижват чрез термоустойчиви ремъци някои допълнителни приспособления, като сервоуправлението, компресора на климатика и водната помпа. За какво още се използват и какви са симптомите за нуждата от смяна? Можете ли спокойно да се доверите на онлайн магазин СФК Трак за избора и покупките на нови и качествени авточасти и консумативи?

Какви са особеностите на ремъчното задвижване

Едновременното предаване на въртящия момент от двигателя към различни агрегати чрез ремък е много по-евтино и ефективно. Най-често използваните са клиновидните и назъбени решения, изработени от гъвкави материали за допълнителна еластичност. Техен основен проблем е уязвимостта им към скъсване. Отличават се с висока здравина и якост, но в работни условия често се късат. Това е следствие от тежките работни условия, прегряване, регулярно нагряване и изстиване, влага, маслени капки, песъчинки и още много други.

Въпреки всички негативи, вече се постига поносим експлоатационен период и достъпна цена. Това продължава да прави отделните видове ремъци предпочитани средства за задвижване на допълнителните агрегати в товарните автомобили.

Кои са отделните видове задвижващи ремъци

Най-често срещаните задвижващи аксесоари в съвременните автомобили и най-важните в работните механизми и системи са:

  • ангренажен (зъбен) – предава въртящия момент от коляновия към разпределителния вал. Изработен е от гума и неговото предназначение е изключително важно за правилната работа на двигателя. Той се грижи за синхронното отваряне и затваряне на клапаните с движението на буталата в цилиндрите;

  • пистов (многоклинов) – задвижва всички допълнителни компоненти към двигателя (водна помпа, серво управление, алтернатор, компресор на климатик и т.н.). Предава въртящия момент от коляновия вал и за да е опънат има допълнителни обтегачи.

Защо ремъците свирят

Често свирене се чува от пистовия ремък при подаване на газ и първоначално тръгване. Едната от причините е критичното му износване и разхлабване. Възможно е попадането и на малки песъчинки и нарушаване на сцеплението с повърхността на обтяжните и други ролки. Наличието на течности като влага, масло, антифриз отново допринася за прекомерното плъзгане и нарушаване на нормалната работа.

Ако след преминавате през гьол започне свирене, не бива да се притеснявате. Ако свирещият ефект се проявява при първоначално стартиране на двигателя или включване на климатика, това е индикация за необходимост от допълнително опъване или скорошна смяна.

Какво ще стане, ако настъпи скъсване

Ако се скъса пистовият ремък, най-много ще останете без климатик, зареждане на акумулатора, серво управление и охлаждане на двигателя. Критичната ситуация в случая е липсата на охлаждане и зареждане на акумулатора. Ако в последния случай батерията е с добър капацитет, ще успеете да изминете някой километър повече. Липсата на циркулация на охлаждащата течност вече е проблем, тъй като двигателят ще прегрее и ще имате големи проблеми с него.

Скъсването на ангренажния ремък е нещо, което не бива да се случва на никого. Това ще доведе до пълното нарушение на синхронната работа на буталата и тяхната физическа повреда.

Как да разберете, че е време за смяна

Вероятно началните симптоми ще са придружени с издаването на скърцащи и свистящи звуци. Поради разхлабване е възможно да спре зареждането на акумулатора, за което ще бъдете уведомени чрез светлинен сигнал на арматурното табло. Важно е редовно да следите състоянието на гумените аксесоари и при съмнения за скъсване, напукване, разхлабване, това е индикация за нужда от скорошна смяна.

Защо да предпочетете SFK-Truck.com

При нас се предлагат различни резервни части, включително и множество размери и цели комплекти ремъци за отделните марки и модели товарни автомобили и камиони. За да получите адекватна експертна помощ и съдействие в избора, пазаруването и доставката, свържете се с нашите екипи.

Марка: Dayco
Брой канали: 8 Дължина: 1635 Подходящо за: MAN TGA (06-) TGS (08-) TGX (07-) (14-) (15-); MERCEDES-BENZ ACTROS MP4 (12-) (14-) AROCS (13-) ATEGO 3 (13-)..
20.65лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 10 от 10 (1 страници)

Производители