Меню
Your Cart

Масла за скоростна кутия

Предназначението на маслата за скоростна кутия и кормилно управление е осигуряването на стабилен маслен филм върху движещите се и триещи се една в друга части. Работата на трансмисията без подходяща смазка е немислима и това ще доведе до нейната бърза повреда. Смяната на подобен агрегат е скъп и трудоемък процес, така че най-доброто решение е покупката на качествена смазка.

Какви видове масла за скоростна кутия има

По подобие на моторната течност, тази също може да бъде в три основни вида: синтетични, полусинтетични и минерални. При избора това не са най-важните особености. По-голямо значение оказва промяната на вискозитета спрямо работните температури:

  • синтетичните – не са зависими особено от температурите и се характеризират с повишена течливост. Те са по-малко склонни към стареене или окисление;
  • минералните масла за скоростна кутия са по-склонни към влияние от околните и работни температури. Създават подходящ маслен филм и предпазват от износване и замърсяване. При понижаване на околните температури, този вид има склонност към сгъстяване и допълнително натоварване на работната система. При загряване, подобни проблеми изчезват;
  • полусинтетичната трансмисионна течност съчетава предимствата и недостатъците на предните две, поради което се счита за универсална. Има добри антифрикционни и защитни свойства.

При подходящия избор спрямо работните температури и трите вида масла за скоростна кутия ще работят еднакво добре.

Как се разчита маркировката върху етикета

Маслата за скоростна кутия, както и моторните варианти, имат класификация SAE, показваща промяната на вискозитета в различните температурни режими на работа. При маркировка SAE 75W-90, цифрата 75 означава степента на течливост при ниски температури, а цифрата 90 е индексът на вискозитета при работна температура от +100 °C. Ако няма цифра след W, това означава, че течността е предназначена само за зимна употреба. Ако буквата W изобщо липсва, тогава такава течност е подходяща само за работа през лятото.

Има ли разлика между видовете за ръчна и автоматична скоростна кутия

За ръчна трансмисия са предназначени минералните и полусинтетични масла. Добре премахват частиците ръжда и отделяната по време на работа топлина. Смазва триещите се части и ефективно облекчава механичните натоварвания.

За автоматичната трансмисия смазочните материали отговарят на по-високи изисквания. Използват се предимно за пренасяне на механичната енергия, поради което донякъде са идентични на хидравличните течности. По-устойчиви са на пенообразуване и са с по-висок индекс на вискозитета и степен на окисление.

Кои са основните правила при смяна

При някои модели МПС смяната на маслото за скоростна кутия се извършва от производителя, тъй като течността се поставя за целия експлоатационен живот на трансмисията и превозното средство. В практиката нещата са малко по-различни и при необходимост от ремонт и отстраняване на неизправност се налива и нова смазка.

В обичайните случаи, проверката и смяната на маслото за скоростна кутия се препоръчват на всеки 60-80 хиляди километра пробег. Този период обаче е много по-кратък, поради повишеното натоварване над трансмисията: дълги задръствания, влошено състояние на пътищата, агресивно шофиране и т.н. От това следва, че средното време за смяна е на всеки 25-40 хиляди километра.

Какви се предлагат в СФК Трак

В раздела на онлайн магазина ви очаква пълен арсенал от нови и качествени резервни части, аксесоари и масла за хидравликата на различните видове марки и модели камиони и товарни автомобили на отлични цени. Ние поддържаме големи складови запаси от видове моторни масла за скоростна кутия, така че рядко липсват наличности.

Защо да купите от SFK-Truck.com

Предлагаме пълноценно и безплатно обслужване, изгодни потребителски условия: възможности за връщане или замяна, бърза доставка и гъвкава обработка на заявките. Всеки наш клиент има възможност за проверка и тест на продукта преди да го плати, а при нужда от съдействие, ние сме на линия.

Марка: Bexol
Масло за скоротни кутии Bexol Draco GL4 75W80, отговаря на следните спецификации: Mil-L-2105 MAN 341 Typ Z4/E3 ZF TE ML 01L/02L/16K DAF Volvo 97305 Eaton Europe (extended drain) Iveco Renault..
257.95лв.
цена с ДДС
Масло за скоростна кутия 1 литър BEXOL DRACO GL 4 75W80
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -30 %
Марка: Bexol
Масло за скоротни кутии Bexol Draco GL4 75W80, отговаря на следните спецификации: Mil-L-2105 MAN 341 Typ Z4/E3 ZF TE ML 01L/02L/16K DAF Volvo 97305 Eaton Europe (extended drain) Iveco Renault..
13.95лв. 19.95лв.
цена с ДДС
Марка: ZF
Изключително високоефективно трансмисионно масло, проектирано специално от ZF, световния лидер в автоматичните и ръчните скоростни кутии. ZF EcoFluid M е специално проектиран за приложения с ръчни трансмисии и автоматични трансмисии за тежкотоварни камиони. Комбинацията от базово масло със специал..
Цена при запитване
Марка: Avista
AVISTA PEER EVO ATF 2000 е автомобилна трансмисионна течност за автоматични трансмисии, както и сервоуправление и различни системи на леки автомобили, автобуси, камиони и оборудване на строителни машини.  Подходящ за усилвател на кормилното управление и хидравлика...
10.22лв.
цена с ДДС
Масло за скоростна кутия синтетично 20 литра BEXOL DRACO ATF 3000
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -30 %
Марка: Bexol
Много високостепенна течност за автоматична трансмисия, формулирана с рафиниранi разтворители и синтетични базови масла и редица избрани добавки за получаване на следните свойства: - много висок и стабилен индекс на вискозитет - много ниска точка на течливост - много добра стабилност срещу окисляван..
206.95лв. 296.95лв.
цена с ДДС
Марка: Bexol
Масло за скоростна кутия Bexol Draco GL4 80W90 отговаря на следните изисквания: Mil-L-2105 ZF TE-ML 02B/16A/17A/19A..
147.95лв.
цена с ДДС
Марка: Total
ПРИЛОЖЕНИЕ: TRANSMISSION GEAR 9 FE 75W80 е смазка на синтетична основа за ръчни и автоматизирани скоростни кутии, независимо дали е синхронизирано или несинхронизирано, работи при най-тежките условия на товар, скорост и температура. TRANSMISSION GEAR 9 FE 75W80 е специално разработено за всички ск..
Цена при запитване
Марка: Total
ПРИЛОЖЕНИЯ: TOTAL TRANSMISSION DUAL 9 FE 75W -90 е високоефективно синтетично масло, разработено за синхронизирани или не- синхронизирани ръчни скоростни кутии, оси и редуктори, изискващи API GL-4, GL-5, MT-1 или MIL-PRF-2105E и MIL-L 2105 г. TOTAL TRANSMISSION DUAL 9 FE 75W-90 е синтетична смазка ..
Цена при запитване
Марка: Bexol
Много висококачествена течност за автоматична скоростна кутия, формулирана с рафинирана оснoва и редица избрани добавки за получаване на следните свойства: - висок и стабилен индекс на вискозитет - много ниска точка на течливост - много добра стабилност срещу окисляване - положителна активност срещу..
156.95лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 25 от 25 (1 страници)

Производители