Меню
Your Cart

Уреди за измерване на антифриз

Малко от собствениците на леки коли и товарни автомобили обръщат внимание на важен параметър, като плътността на антифриза. От нея зависи правилната функционалност на охладителната течност в двигателя в условия на ниски температури. Могат ли да са полезни специалните уреди за измерване, как се използват и как да регулирате течността? Какво да очаквате ако охлаждащата течност е твърде разредена и защо да купите от онлайн магазин SFK-Truck.com?

Плътността на антифриза: какво означава това и каква трябва да бъде

В допълнение на алкохола и боята, която определя цвета на течността, антифризът съдържа и различни добавки: киселини, активни вещества и аромати, които оказват влияние върху плътността. Тя се посочва от производителя върху етикета, заедно с показатели като точката на кипене и при какви условия се наблюдава кристализация, пенообразуване, алкалност и т.н.

Върху плътността влияние предимно оказва съдържанието на алкохоли, киселини и соли. Тя е средно 1,10 g/cm 3. Може да варира от 1,034 до 1,112 g/cm 3. От нея зависи при какви околни температури антифризът ще замръзне или ще заври. Колкото по-малка е, толкова по-бързо завира или кристализира.

Как се измерва плътността с уред като хидрометър

Ако сте решили самостоятелно да смените охлаждащата течност в колата, не е трудно да измерите нейната плътност. Това се извършва с идентичен и безпогрешен уред, като този за измерване на електролита в акумулатора. Разликата помежду им е в това, че в този случай скалата измерва в рамките на 1,26, докато при антифриза нормите са около 1,07. Устройството е съставено от стъклена колба със скала и смукателна топка. Вътре в колбата има поплавък, който плува повече или по-малко. 

Проверката е доста проста процедура и всеки може да се справи с нея. Необходим ви е хидрометър, който може да бъде закупен от онлайн магазин SFK-Truck.com. Когато изтеглите в стъклената колба на уреда малко антифриз, измерването започва самостоятелно, издигайки поплавъка до определена степен. Съобразно неговото отклонение и показанието на скалата лесно ще разберете и температурната точка на замръзване. Средната стайна температура при измерването трябва да е около +15 до +25 градуса по Целзий.

Другият начин за определяне на точката на замръзване, без наличие на уред за измерване, е да поставите чаша антифриз в камерата на хладилника за 12 или 24 часа при -20 градуса по Целзий. Ако не замръзне, то той е подходящо разреден за нашите климатични условия.

Може ли да се регулира плътността

Ако показанията при измерване с уреда не са в нормите се долива порция хладилен агент или дестилирана вода. Балансът трябва да е между точките на кипене и на замръзване. За изчисляването на пропорцията е необходимо да се вземат предвид работните условия на товарните автомобили или камиони. В районите с преобладаващи зимни температури до -25 °C може да се добави повече вода – 1:1.

Какво ще стане ако антифризът е твърде разреден

При много ниски температури хладилният агент ще започне да кристализира и да става на каша, но няма да влоши качествата си. Същевременно, не е препоръчително превозното средство да се експлоатира в подобни условия. Повишеното съдържание на вода не предпазва двигателя и охладителната система от корозия, което е пагубно за нормалната му работа. Ето защо е необходимо своевременно измерване със специален уред и регулиране при необходимост.

Защо да се доверите при пазаруването на SFK-Truck.com

В специалния раздел на СФК Трак се предлагат безпогрешни нови уреди за измерване на антифриз на достъпни цени. Много хора ни предпочитат като надежден партньор защото получават:

  • бързо и адекватно безплатно обслужване;
  • екип за клиентско обслужване съставен от професионалисти в областта;
  • отлични оферти и периодични намаления;
  • бързи и кратки доставки;
  • само нови и оригинални резервни части, аксесоари и уреди за измерване;
  • опции за проверка преди плащане, смяна на продукт при грешен избор или неговото връщане;
  • пълно съдействие от наша страна.
Уред за измерване на антифриз
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -19 %
Марка: OPTIPARTS
* Ареометърът за електролит и антифриз е    предназначен за измерване на плътността    на електролита в киселинни и алкални    батерии в диапазона от 1100kg/m3 до    1300kt/m3. * Изключително безпогрешен уред за   измерване на антифриз и електролит на    акумулатори * За да се определи точката на..
12.95лв. 15.95лв.
цена с ДДС
Уред за измерване на антифриз
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -20 %
Произведен в Германия Лесен за употреба Измерва всички охлаждащи агенти на база на етилен-гликол Задръжте тънката тръба в охладителната течност, изтеглете течността в измервателната камера с практичната смукателна топка и въртящата се скала ще ви покаже точната температура, до която вашият антифр..
24.35лв. 30.35лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)

Производители