Меню
Your Cart

Термостати

 

Всички са чували за термостата в различните превозни средства, но малко са го виждали. Това е напълно нормално, тъй като се намира в дълбините на охладителната система. Какво представлява той и какви са неговите работоспособности? Как да разберем за настъпили неизправности? Защо хората се доверяват на онлайн магазин СФК Трак?

Какво представлява термостатът

Това е терморегулатор, който се грижи за поддържането на зададената температура. Присъства в различни устройства и механизми – от бойлери до хладилници, както и в ДВГ, които са с течно охлаждане. 

В автомобилите, терморегулаторът служи за по-ефективното управление на температурните показатели на охлаждащата течност (антифриза). Помага за ускоряване на загряването на студения двигател и гарантира, че топлината се отстранява ефективно. Това спомага още и за осигуряването на по-добри работни условия, особено през зимата.

Каква е конструкцията му

В класическия си вид, термостатът в колите е подвижен вентил, който сработва при промяна във външната среда – при загряване или охлаждане. За да стане това, в основата стои термоелемент с вещество, наподобяващо по своята структура восък, който още се нарича церезин с меден прах в добавка и графит или алуминий. Това подобрява топлопроводимостта и при промяна в температурата на антифриза церезинът се разширява и отваря термостатния вентил. При охлаждането на течността, церезинът изстива и се свива, което затваря клапана. Температурата на сработване е  около 70-95 °C или 90-100 °C.

Как функционира

Термостатът може да е едноклапанен или двуклапанен – в последния случай се отваря големия кръг на охладителната система и се затваря едновременно малкия. Това е важно за правилната циркулация на течността и в повечето двигатели се използва именно двуклапанния вариант. Термостатът е разпределящото потоците антифриз средство. По един от маркучите тече охладената течност от радиатора, а по другия течността излиза от двигателя, а от трети потокът на антифриза се насочва към водната помпа.

При стартиране на двигателя, температурата на течността в охлаждането е равна на околната, което е далеч от работната. За да се затопли до нужните показатели, термостатът затваря пътя на антифриза към радиатора, пускайки циркулирането само през малкия кръг. Когато температурата стане приемлива за нормалната работа вентилът се отваря леко, пропускайки течността през големия кръг на охлаждането.

Какви са симптомите за смяна

Най-често повредите настъпват поради образуване на корозия в радиатора и използването на нискокачествен или стар антифриз. Отлагането на частици котлен камък или ръжда също може да е причина за нечувствителността на термостата. Блокирането на клапаните може да е в напълно отворено, междинно или затворено положение:

  • при затворено положение – циркулацията на антифриза е само в малкия кръг и се наблюдава прегряване, а радиатора остава студен;

  • при отворено положение – двигателят ще загрява дълго време, а през зимата няма да достига работната си температура;

  • при междинно положение – по-трудно е за разгадаване и при проблеми с охлаждането превантивно се сменя и термостата.

Какъв да купите

При избора е важно да се съобразят температурните показатели на отваряне и затваряне. Те обикновено варират в диапазона: от 76–78 °C до 92–95 °C. Ако с фабричния елемент охлаждането функционира нормално, при избора можете да се придържате към идентични на неговите показатели. При нужда от корекция, можете да използвате и авариен клапан.

Защо да се доверите на SFK-Truck.com при пазаруването

В гамата от нови и качествени резервни части ще откриете различни аксесоари и консумативи за отделните марки и модели товарни и леки автомобили. Цените ни са сред конкурентните на пазара и често провеждаме големи намаления за още по-изгодни покупки.

Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)

Производители