Меню
Your Cart

Шарнири

 

Окачването на автомобила е съставено от отделни, свързани помежду си, компоненти, някои от които се движат и изпълняват въртеливи движения. По какъв начин шарнирите участват в цялостното функциониране на подобна система и какви са признаците за износването и нуждата от подмяната им? За кои марки камиони ще откриете в онлайн магазина на СФК Трак?

Защо са важни шарнирите в системата на окачването?

Наподобяват става, състояща се от две части, едната от които прилича на ябълка и може да изпълнява въртеливи движения спрямо своето „легло“. За предпазване от навлизане на прах и замърсявания, както и за задържане на смазката, е предвиден гумен маншон, чието състояние е много важно за дълготрайността на „ставата“.

Използвани са в окачването на съвременните превозни средства като части, играещи роля на опорна точка за останалите компоненти от системата. За свързването им се използват шарнирни болтове и имат сферична форма. Предимно се срещат като свързващ елемент към носачите и са със селенови втулки. Това позволява още по-здравата и надеждна връзка с шенкела. Така става възможно завиването на товарния автомобил, чрез движението на шенкела.

Шарнирите в съвременните автомобили се срещат в предното окачване тип „Макферсон“. Това позволява постигане на отлична маневреност на превозното средство и увеличава неговата стабилност при движение по равни шосейни терени. 

Какви видове шарнири се предлагат?

Основно са достъпни два типа:

  • ремонтируеми – както подсказва и името, могат да се ремонтират или конструкцията им е такава, че шарнирите и втулките могат да се сменят;

  • неремонтируеми – капсулованите са със свързани помежду си шарнирен болт и носач, които са с цялостна отливка и не подлежат на ремонт. Когато подобен компонент се повреди се сменя с нов, както и целия носач.

Какви са признаците за повреда на шарнирите?

Въпреки че се изработват от много здрава и твърда стомана, тези компоненти преминават постепенен процес на износване до пълното им изхабяване и повреда. Процесът е плавен и бавен, но в критичните моменти се наблюдава нарушение в стабилността на превозното средство и конструкцията на окачването. Това води до влошаване в управлението и забавена реакция на превозното средство след завъртане на волана. Постепенно започва да се наблюдава и неравномерно износване на гумите и почукване от областта на ходовата част.

Някои шарнири подлежат на рециклиране и възстановяване и никой не може да даде гаранция, колко устойчиви ще са след това. Ненавременната смяна може да доведе до оскъпяване на ремонта, тъй като застрашени от повреда са още лагера на главината, амортисьора и т.н.

Кои са факторите, ускоряващи износването на шарнирите?

Точно време за износване не може да се даде, тъй като има различни оказващи влияние фактори. Сред тях е състоянието на пътищата, по които превозното средство се движи, колко се товари и претоварва ли се, сурови ли са климатичните условия и други. Много важен момент в удължаване живота на всички компоненти от окачването е начинът, по който експлоатираме превозното средство. Ако се грижим за него и неговата поддръжка, ако шофираме в нормите и без агресивност, спазваме препоръките за товароносимост, необходимите ремонти през целия експлоатационен период ще са минимални.

Какви ще откриете в категорията на SFK-Truck.com?

В раздела за висококачествени резервни части и аксесоари за камиони, ремаркета и влекачи ще откриете авто-компоненти за различните модели и марки товарни автомобили. Предимно се срещат шарнирни болтове за MAN, DAF, Volvo и IVECO.

Ние предлагаме само резервни части с високо качество, тъй като доставките ни са от оторизираните за България дилъри на различните марки и модели камиони. Поради това и цените ни са много привлекателни и неустоими за голяма част от клиентите.

Марка: Lemforder
Шарнир за щанга  Размер: M30x1.5RH,(D-26,d-23,5),М20x1.5,L-115mm Подходящ за: DAF 65-00) 95 XF (97-02) CF 85 (06-13) CF (98)..
Цена при запитване
Марка: Lemforder
Шарнир за щанга  Размер: M30x1.5LH,(D-26,d-23,5),М20x1.5,L-115mm Подходящ за: DAF 65-00) 95 XF (97-02) CF 85 (06-13) CF (98)..
Цена при запитване
Показва 1 до 6 от 6 (1 страници)

Производители