Меню
Your Cart

Стартери

За да стартира двигателят е необходим механизъм, даващи първоначалния импулс на коляновия вал и завъртането на маховика до желаната скорост. Това е запалителната система, част от която е и стартерът. По-долу ще разберем неговото устройство и как работи? Какви видове има в раздела на онлайн магазин СФК Трак и защо да пазарувате от нас?

Какво е устройството на стартера?

За да заработи буталният механизъм на двигателя с вътрешно горене е необходимо неговото първоначално краткотрайно завъртане. За целта се използва стартерът, който представлява електродвигател с ниска мощност, преобразуващ електрическата енергия от акумулатора в механична. При неговото сработване се наблюдава задвижване на маховика и коляновия вал, с което се задействат и буталата. Използва се както в леките коли, така и в товарните автомобили, като камионите и други.

Относно най-простия електродвигател знаем още от часовете по физика в училище, където става ясно, че ако между двата полюса на магнита има медна бобина, през която протече електричество, тя ще започне да се върти. Стартерът представлява метален корпус със статични магнити (статор) и медна бобина на въртяща се ос (ротор). При захранване на бобината с електричество от батерията се генерира въртящ момент.

Кои са предлаганите в раздела на сайта стартери?

В онлайн магазина могат да се видят два вида:

  • редукторни – много от специалистите съветват да използваме стартери с редуктори. Аргументът в тази посока е по-малкият ток за сработването им. Това означава, че ще активират коляновия вал, дори и при нисък заряд на батерията. Също, едно от най-важните предимства на такова устройство е наличието на постоянни магнити, които минимизират проблемите с намотката на статора;

  • безредукторни – тези стартери оказват непосредствено въздействие върху въртенето на предавките. Основното предимство в случая е опростената конструкция, която е лесна за ремонтиране. След подаването на ток върху електромагнитния превключвател се извършва моментално зацепване с маховика, осигурявайки много по-бързо запалване.

Какви основни неизправности могат да възникнат?

Повредите на стартера са механични или електрически. Първите са свързани със залепването на контактите, износването на лагерите и държащите втулки. Често се наблюдава също и амортизацията на бендикса и залепване на контактите на релето.

Сред вторите може да е прекъсването на намотката, нейното изгаряне, даване на късо при прекъсване и неизправност в пластините на колектора. Повредите могат да са много и най-различни, но важното е тяхното отстраняване да се повери на специалист, притежаващ нужните умения, компетенции и инструменти. Винаги преди ремонта се прави подробна диагностика за изясняване на точната неизправност.

За какво служи бендиксът?

За стартирането на двигателя, маховикът първоначално трябва да се завърти не по-бавно от 100 оборота в минута. Поради по-малкия диаметър на зъбното колело на оста на стартера, в сравнение с този на венеца на маховика, то се върти 10 пъти по-бързо. Това са 1000 оборота за минута. Когато двигателят заработи, маховикът се върти много бързо и тези обороти се прехвърлят на предавката, при което тя вече ще се върти с 10 000 об./м и ще се повреди. Бендиксът я защитава, прехвърляйки въртенето от зъбното колело към маховика, но без да го предава обратно.

В категорията на онлайн магазин SFK-Truck.com са достъпни различни модели и марки, а цените са сравнително евтини. При нас ви очакват изгодни потребителски условия, регулярни промоции, бързи доставки, възможности за връщане и смяна на покупката, професионално обслужване и куп други неустоими предложения.

Марка: Mahle
Напрежение: 24 V Стартова мощност: 5,5 kW Брой зъби: 12 Фланец:  Ø92 mm Брой на дупките за закрепване: 3 Диаметър на точките на закрепване: 146 mm Отвор Ø 1: 13,5 mm Посока на въртене: въртене по посока на часовниковата стрелка За дълбочина на маховик: 51 mm Стъпка на зъби: 16 mm Тип на трансмисията..
Цена при запитване
Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)

Производители