Меню
Your Cart

Габарити

 

Габаритните светлини са използвани за първи път в автомобилите в САЩ през 1968 г. и от тогава са задължителни за всички МПС. Благодарение на тях, злополуките по пътищата значително са намалели. Къде се намират и за какво служат? Какви разновидности има и в какви условия се използват? Защо онлайн магазин SFK-Truck.com е гаранция за бързо и професионално обслужване?

В кои случаи се използват габарити

Предназначението им е за повишаване на видимостта на автомобила, когато през нощта е паркиран в близост до пътното платно. Наричани още стоп габарити, предимно се използват и при влошени метеорологични условия. Когато тези светлини работят, останалите водачи в пътното движение виждат ясно и точно къде се намира паркираният автомобил и неговите размери. Яркостта им е значително намалена и е по-ниска от тази на късите светлини, за да се избегне заслепяване на насрещно движещите се. Поради това, габаритите са: 

  • странични – обозначават по-добре размерите на колата или ремаркето на камиона в тъмното и на кръстовището. При по-старите МПС се намират на страничните калници и светят в оранжево;

  • предни – разположени са в една права линия в предната част на колата. Цветът на излъчваното светлинно сияние трябва да е единствено бял;

  • задни – също, както и предните, са разположени в една линия, но отзад на превозното средство. При товарните видове, като камиони и бусове, габаритите се намират не само в долната част, но и в горната. Така са по-видими физическите размери на МПС. Излъчваният от тях цвят е непременно червен и не може да бъде сменен с друг.

Левите и десни габарити позволяват да се определи по добре големината и ширината на МПС от движещите се предимно през нощта водачи.

Какви се предлагат в раздела на сайта

За да са максимално добре видим, дори и когато видимостта е намалена, габаритите са оранжеви, бели или червени. Могат да са стъклени или пластмасови. Крушките в съвременните автомобили обичайно са диодни, тъй като излъчват достатъчно ярка светлина и са много икономични. Тяхна особеност е повишеният им експлоатационен ресурс (до около 100 000 часа) и минималното натоварване върху бордовата ел. инсталация на автомобила. Важна особеност е излъчваният светлинен поток да не е по-ярък и силен от стоповете и мигачите.

Достъпните в раздела на онлайн магазина габарити пристигат и в комплект с къси и дълги светлини и планка за монтаж, което значително улеснява смяната им.

Какви са правилата за употребата им

Според правилата за движение по пътищата, габаритите трябва да се включват при спиране в пътното платно извън населено място и в случай на неосветен участък. Могат още да се ползват и в комбинация със светлините за мъгла, което подобрява видимостта на колата при влошени метеорологични условия.

Всякакви цветове, извън утвърдените (бели, червени и оранжеви), не се допускат и в подобни случаи водачът подлежи на санкция от страна на пътните служби. На глоба подлежат и МПС с не работещ габарит, без значение дали това е ляв или десен, преден или заден.

Защо пазаруването от SFK-Truck.com е сигурно

Ние от СФК Трак сме дълги години в отрасъла и сме добре разпознаваеми сред масовия потребител. С годините на пазарно присъствие натрупахме огромен стаж, който ни позволява, освен качествените и добре проверени стоки, да предоставим на клиентите си професионално обслужване и компетентна консултация. Поддържаме големи складови наличности, за да предложим най-бърза доставка, без чакане за пристигане на частите от чужбина.

Онлайн магазинът е иновативен и оборудван с нужните инструменти за бърз избор спрямо нуждите ви. С един клик маркирате важните за вас параметри и ще получите на екрана само отговарящите на тях стоки. Така за секунди ще намерите търсените артикули, а при проблеми с поръчката или избора, свържете се с нас.

Brand: DASTERI
* LED технология * Водоустойчив * 6 диода * 24V * ECE маркировка..
14.95лв.
цена с ДДС
Brand: DASTERI
* LED технология * Водоустойчив * 6 диода * 24V * ECE маркировка..
14.95лв.
цена с ДДС
Brand: DASTERI
* LED технология * Водоустойчив * 6 диода * 24V * ECE маркировка..
14.95лв.
цена с ДДС
Стъкло за габарит (червено-бяло) серия 513
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -26 %
Стойка за габарит универсална
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -26 %
ДИОДЕН ГАБАРИТ E-MARK
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -23 %
Brand: ALL Ride
..
16.95лв. 21.97лв.
цена с ДДС
Габарит червен изпъкнал
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -34 %
ГАБАРИТ СТРАНИЧЕН RH ДИОДЕН
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -30 %
ГАБАРИТ СТРАНИЧЕН LH ДИОДЕН
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -75 %
Габарит с крушка, без букса, оранжев
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -25 %
Габарит преден, червен- универсален-
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -34 %
Габарит оранжев изпъкнал FT31Z
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -34 %
Габарит диоден оранжев 242мм.
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -32 %
ГАБАРИТ ДИОДЕН ЛЯВ -
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -29 %
Brand: ALL Ride
..
4.95лв. 6.95лв.
цена с ДДС
Габарит диоден бял изпъкнал FT31B
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -25 %
Габарит диоден LED, бял 12/24V
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -33 %
Габарит - FT1Z
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -25 %
Brand: FRISTOM
..
2.95лв. 3.95лв.
цена с ДДС
LED ГАБАРИТ 10-30V ЧЕРВЕН
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -23 %
Brand: ALL Ride
..
9.95лв. 12.95лв.
цена с ДДС
LED ГАБАРИТ 10-30V СИН
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -33 %
Brand: ALL Ride
..
7.97лв. 11.95лв.
цена с ДДС
LED ГАБАРИТ 10-30V ОРАНЖЕВ
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -31 %
Brand: ALL Ride
..
10.95лв. 15.95лв.
цена с ДДС
LED ГАБАРИТ 10-30V БЯЛ
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -33 %
Brand: ALL Ride
..
9.95лв. 14.95лв.
цена с ДДС
Brand: FRISTOM
Габаритна лампа 12V/24V FT-140 LED 3-функционална универсална LED габаритна лампа с гумена основа. * Ниска консумация на енергия * Европейска хомологация E9 * Електромагнитна съвместимост – сертификат за ЕМС * Висока удароустойчивост * Сечение на кабела: 2×0.75 мм² * Дължина на кабела: 0.5 м * ..
23.95лв.
цена с ДДС
Brand: FRISTOM
Габаритна лампа 12V/24V FT-140 LED 3-функционална универсална LED габаритна лампа с гумена основа. * Ниска консумация на енергия * Европейска хомологация E9 * Електромагнитна съвместимост – сертификат за ЕМС * Висока удароустойчивост * Сечение на кабела: 2×0.75 мм² * Дължина на кабела: 0.5 м ..
23.95лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 100 от 222 (3 страници)

Производители

Подкатегории