Меню
Your Cart

Виско съединители

 

В охладителната система на двигателя в съвременните камиони и по специално в перката има един интересен механизъм, наричан още виско съединител. По-долу ще разберем как работи и защо е толкова важен? Ще разгледаме симптомите за повреда и какви се предлагат в категорията на онлайн магазин SFK-Truck.com.

Какво е виско съединител?

Под това странно име се подразбира механизъм, чиято функция се определя от външните околни условия. Представлява запечатан корпус, във вътрешността на който има два реда въртящи се дискове. Единият ред е свързан към задвижвания вал, а другият към задвижващия. Работният механизъм предвижда редуване на дисковете един с друг, а конструкцията им е с отвори и издатини. 

Във вътрешността на виско съединителя има специална течност с вискозна структура. За нейното производство най-често се използва силикон. Характерни са уникални особености, определящи нейното ефективно приложение. Така, с увеличаване на интензивността се повишава и показателят за вискозитет. При нагряване се увеличава коефициентът на разширение. Именно тези характеристики определят и принципът на работа на виско съединителя, който ще бъде разгледан по-долу.

Какво е предназначението му?

Използва се за контролиране охлаждането на двигателя. В основата стои биметален датчик. Той реагира на предаваната през охлаждащия радиатор температура. При ниска стойност въртенето на перката на вентилатора е на 20% от скоростта на двигателя. При висока стойност, датчикът се разширява и въртящият момент се увеличава от 20% на 80%.

Как работи?

При движение с постоянна скорост, въртенето на дисковете е равномерно. При настъпване на разлика в скоростта на въртене между задвижвания и задвижващия вал, вискозността на течността се увеличава и това оказва влияние върху предаването на въртящия момент.

Какви са предимствата от употребата му?

Все още ли се чудите, защо се използва виско съединителят? Нека изброим някои от съществените му предимства за превозното средство: 

  • осигурява надеждното и ефективно охлаждане на двигателя и предотвратява неговото прегряване;

  • намалява натоварването върху агрегата и спомага за оптимизиране разхода на горивото;

  • помага за намаляване на шума и износването на вентилатора и други компоненти от охладителната система;

  • повишава живота на товарния автомобил;

  • по-надежден е от електрическия вентилатор, но по-малко ефективен по отношение на производителността.

Как да разберем, че е повреден и трябва да се смени?

Основният симптом за повреда на виско съединителя е развиването на висока температура от двигателя, без значение от вида и марката на превозното средство: камион, лек автомобил и т.н. Това може да е резултат от изтичане на течността от корпуса на механизма или липса на навременно сработване на биметалната пластина на температурния датчик. Ако забележите на таблото, че температурата на водата е висока, а перката на вентилатора не се върти или това става с бавна скорост, със сигурност може да има проблем с виско съединителя.

Ако забележите, че при студен двигател перката се върти на максимални обороти, това вероятно е следствие от промяна в характеристиките на течността във вътрешността на механизма и напълно се е втвърдила. По-внимателното следене на състоянието на това оборудване трябва да започне средно след 200 хил. км. пробег.

Какви са достъпни в раздела на СФК Трак?

Предлаганите при нас резервни виско съединители са без перки, а само механизмите им. Достъпните видове са за отделните марки товарни превозни средства и ремаркета, като Рено, Мерцедес и други.

Защо изгодното пазаруване винаги е в SFK-Truck.com?

Защото предлагаме огромно разнообразие от части, гуми и виско съединители за различните модели и марки товарни автомобили на отлични цени. Качеството при нас е гарантирано, тъй като доставките са само от оторизираните в страната дилъри. Предлагаме гаранция за всеки продукт, регулярни големи намаления и лесна за поръчки и избор платформа, съвместима с всички мобилни и настолни устройства.

Марка: Sachs
* Подходящо за: Renault Kerax/ Premium 2 > 2005  ..
Цена при запитване
Показва 1 до 9 от 9 (1 страници)

Производители