Меню
Your Cart

Маслени филтри

 

Като част от смазочната система на автомобила, масленият филтър служи за улавянето и задържането на наличните твърди частици от постъпващото в помпата масло. Как работи и неговото устройство, за какво служи и какви видове има, какви са особеностите при обслужването? Защо да се доверите на онлайн магазин СФК Трак при пазаруването?

Каква е функцията на филтъра за маслото

Циркулирането на маслото в двигателя е под налягане, създадено от маслената помпа. Течността преминава през всички основни движещи се метални елементи на работния механизъм. Наред със смазването им, маслото ги промива от отделящите се замърсявания, като метални стружки и образуващи се сажди и нагари. Носейки се с потока, мръсотията преминава през филтриращата хартия и се задържат във филтъра. Това предотвратява повторното навлизане на същите отпадъци в системата и нейното задръстване с времето.

Какво е устройството на масления филтър в колата

Структурно, съставните елементи са следните:

  • цилиндрично тяло с капак – има няколко входа и един изход с резба за завиване;

  • филтърен елемент – задържа замърсяващите частици, пропускайки на изхода си само пречистената течност. Създава се от специален порест картон. За увеличаване на филтърната площ се нагъва във вид на акордеон. За да се предотврати разпадането на хартиения елемент при въздействието с маслото, е подложен на специална импрегнация;

  • байпасен клапан – при прекомерно запушване на пречистващия елемент или през зимата, когато маслото е по-гъсто и трудно преминава през порите на масления филтър, се отваря специален клапан, който пропуска течността директно. Логиката е, че по-добре двигателят да работи с не пречистена течност, отколкото без нея. При загряване до определена температура, клапанът се отваря и възможността за филтрация на смазката отново е налична. При хлабав клапан смазката се стича в картера и при стартиране на таблото светва лампа за ниско налягане;

  • обратен клапан (противодренажен) – предотвратява обратното връщане на масло във филтъра от системата. Позволява директното смазване на работните механизми при стартиране на двигателя;

  • гумено уплътнение – служи за уплътняване и предотвратяване на изтичането на смазочна течност от мястото на закрепване.

Какви видове има

Основна особеност при избор на качествен маслен филтър е неговият капацитет (колко масло пропуска за единица време). От конструктивна гледна точка се предлагат проточни (пълнопоточни). Най-често срещаните и използвани видове. Позволява преминаване на цялата смазочна течност, а при пълно запушване се отваря байпасния клапан.

Частично проточният маслен пречиствател пропуска само част от течността. Предимствата са в по-ефективното почистване, но намалява скоростта за преминаване. Комбинираните решения се използват предимно при дизеловите двигатели. В тази схема за пречистване се комбинират двата описани вида. До 90% от смазката преминава през първия и само 10% през втория. Така се постига най-добър резултат при пречистването и защитата на двигателя.

Предлагат се още маслени филтри за еднократна и многократна употреба. И двата са еднакви по конструкция и дизайн. Разликата е в това, че последният има гайка, позволяваща изваждане на запушения филтърен елемент и поставянето на нов.

Какви са особеностите при обслужването

Смяната на филтъра се извършва заедно със самото масло. Това предотвратява постъпването на наличните вече замърсявания в новата течност. Съгласно препоръките на производителя, смяната се извършва на всеки 10-15 хил. километра. При експлоатация в екстремни и трудни условия, времето трябва да бъде намалено с 30%. На практика, различни експерименти са доказали, че по честата смяна (на всеки седем хиляди километра) удължава работното време на двигателя.

Какво ще откриете в SFK-Truck.com

В сайта ви очакват нови и оригинални консумативи, части и аксесоари за товарни коли и камиони на отлични цени. При необходимост от експертна консултация в избора, при нужда от връщане на покупка или нейната замяна, свържете се с нас.

Показва 1 до 14 от 14 (1 страници)

Производители

Подкатегории