Меню
Your Cart

Пожарогасители

Пожарогасителите са измислени преди 300 години и се използват и до днес. Това са цилиндричните бутилки, боядисани в ярко червен цвят, които висят на стената на различни частни или корпоративни сгради. Кога се и как се използват? Какви разновидности има в онлайн магазин SFK-Truck.com и защо да купите от нас?

Кога е наложително използването на пожарогасител?

Днес предпоставките за пожар са по-големи от всякога, дори и да не го подозираме, тъй като в повечето случаи, огневите стихии възникват вследствие на късо съединение или повреда на електроуреди. В домакинствата се използват все повече уреди на ток, което създава предпоставка за възникване на инциденти. Пожарогасителят е устройството, към което първо прибягваме при възникване на каквито и да е пламъци в дома, офиса или друго място. 

Представляват червени цилиндрични бутилки, които са различни по големина, в зависимост от обема, и с къс маркуч и накрайник за впръскване на съдържанието. Това е отлично средство за потушаване на пламъците още в техния зародиш и до пристигането на огнеборците.

Какви видове има според съдържанието?

Съдържанието в пожарогасителите е различно:

  • пенен тип – не се препоръчва използването им върху електрическа инсталация или проводници. Това е наложително поради съдържанието на вода, която в комбинация с електричеството, може да е опасна за здравето и физическото състояние;

  • прахови – изисква няколко секунди за взаимодействието с пламъка, но гасенето става бързо и ефективно;

  • въглероден диоксид – това са универсалните пожарогасители и са годни за приложение в почти всички случаи. Особено ефективни са при гасене на пламъци върху електрическа инсталация или кабели;

  • водни – препоръчителни са за гасене на горими органични вещества и всички твърди материали. Приложими са не само за горящите предмети, но и за тлеещите, като хартия, дърво, платнен материал.

Как се използват съвременните пожарогасители?

Независимо от съдържанието на пожарогасителя, съществуват някои универсални правила при употребата. Това ще направи приложението им по-ефективно. Експертите съветват, при гасене винаги да насочвате струята към огъня. Не гасете от голямо разстояние, а колкото се може по отблизо. Вятърът трябва да духа в гърба ви при гасенето. Ако има силен вятър е препоръчителна работата с няколко пожарогасителя едновременно.

При гасене на горяща електрическа инсталация и кабели, подаването на струята трябва да се извършва на прекъсвания от по 5 секунди. Препоръките при потушаване на пламъците от ел. инсталации са за спазване на дистанция от поне 1 метър при пръскане. Ако съдържанието на бутилката е въглероден диоксид, непременно носете ръкавици за избягване на наранявания.

При употреба се изисква изваждане на бутилката от мястото, където е поставена и се разбива пломбата. Маркучът с манометъра се насочва хоризонтално към пламъците и се натиска лоста, след което се появява струята.

Какви мерки за безопасност трябва да предвидите?

При гасене в затворено помещение, необходимо е да се намали количеството кислород и да се използват специални респираторни принадлежности. Важно е да се помни, че в подобни условия видимостта е намалена, температурата изключително висока, а концентрацията на прах и фини частици във въздуха увеличена.

Можете ли да се доверите на SFK-Truck.com?

В раздела на сайта се предлага голямо разнообразие от резервни части и аксесоари за тях на отлични цени. В СФК Трак ще получите качествени и достъпни пожарогасители за товарни и леки автомобили, с напълно изрядни пломби. При необходимост от професионална намеса при избора, пазаруването, връщането или смяната на продукти, свържете се с наш представител през работни дни.

Марка: Торнадо
Прахов пожарогасител ABC – 6 кг Със „СЕ“ маркировка Окомплектован и подготвен за работа: глава, манометър, маркуч За оборудване на сгради и транспортни превозни средства..
63.94лв.
цена с ДДС
Марка: Торнадо
• Прахов пожарогасител ABC – 1 кг • Със „СЕ“ маркировка • Стойка за лесен монтаж в автомобил и на стена • Окомплектован и подготвен за работа: глава и манометър..
24.96лв.
цена с ДДС
Марка: Торнадо
• Прахов пожарогасител ABC – 2 кг • Със „СЕ“ маркировка • Стойка за лесен монтаж в автомобил и на стена • Окомплектован и подготвен за работа: глава и манометър..
35.37лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)

Производители