Меню
Your Cart

Аксиални лагери

В леките коли и товарните автомобили лагерите намират широко приложение в случаите, когато е необходимо осигуряване на въртящ момент на валове и оси под определено натоварване. Какво представляват аксиалните аналози и кои са основните им видове?

За какво се използват аксиалните лагери?

Едноредовият най-елементарен модел е съставен от по-малък и по-голям метален пръстен с различни диаметри, между които се намират лагеруващите сачми. Валът обичайно е надянат на по-малкия метален пръстен, а по-големият е застопорен, което осигурява въртене, без разместване на първоначалната позиция, дори и при прилагане на натоварване.

Позволяват движение между частите и поддържане на тяговата сила както на хоризонталните, така и на вертикалните валове. Използват се при необходимост от прехвърляне на натоварването от едно място на друго, придружено едновременно с въртене. Служат при необходимост от прилагане на сила върху механизъм, директно по протежение на наличната в конструкцията ос.

Къде се срещат аксиалните лагери?

Освен в товарните автомобили и леките коли, тези консумативи често ще ги откриете и в някои домакински уреди и ръчни механизми. В МПС, най-често се срещат при разпределителните валове, задвижващите машини, в скоростните кутии и други. Аксиалните лагери са част от множеството видове електрически или ръчно задвижвани механизми, както и тези, в основата на които стоят ДВГ. Срещат се при съединителните системи, металообработващите машини, различните видове предавки и т.н.

За да работят правилно и максимално дълго време, аксиалните лагери трябва да са добре подбрани съобразно средата, в която ще работят и натоварването върху тях.

Кои са подходящи спрямо нуждите ви?

За правилния избор на аксиални лагери, важни моменти са:

  • xарактеристиките на товароносимостта и различните работни условия: вибрации, удари, висока степен на замърсеност;

  • средата, в която консумативът ще функционира – висока влажност, ниски температури, наличие на окислителни изпарения и други;

  • поносимите температурни показатели при високо натоварване;

  • остра необходимост от създаване на висока точност на въртенето и максимална твърдост на движещата се част.

За да се предотврати преждевременно износване, при избора на аксиален лагер е необходимо да се запознаете с характеристиките на съответния компонент и работната му среда, товароносимост и неговата поддръжка. Нужно е също да се определи вътрешният и външен диаметър, което ще позволи пасване на компонента в механизма. Ако има луфтове се използват специалните шайби, осигуряващи стабилно захващане.

Какви се предлагат в раздела на СФК Трак?

Най-простите модели са сачмените. Съставени са от два различни по диаметри и лагеруващи един с друг пръстени, чрез метални сачми помежду им.

Конусните видове са на същия принцип, но по-големият им горен пръстен е с формата на конус, а сачмите са издължени, създавайки по-голяма устойчивост и товароносимост. Често срещани са в устройството на главината за въртене на колелата в автомобила.

Сферичните са видовете с форма на сфера и позволяват поемането на радиални и аксиални натоварвания, както и несъосност между валовете.

В раздела на онлайн магазин SFK-Truck.com ви очакват както готови аксиални лагери на доказаните в областта марки, така и резервни части и аксесоари от високо ниво на достъпни цени. При избора можете да използвате готовите филтри в раздела или да се свържете с операторите ни за експертна помощ. На линия са в работните дни за въпроси, помощ при избора и покупките, съдействие за смяна или връщане на части и т.н.

Често провеждаме промоции, които стават повод за още по-изгодни покупки. Предлагаме бързи доставки, лесна платформа за навигация, търсене и избор на желаните авточасти.

Показва 1 до 3 от 3 (1 страници)

Производители