Меню
Your Cart

Водни радиатори

Двигателят на товарните или леки автомобили работи под високо натоварване и в неговите цилиндри се извършва изгаряне на горивото, което води до отделяне на много топлина. Ако тя не се отвежда, агрегатът бързо ще прегрее и ще се повреди. По какъв начин водните радиатори помагат за правилното охлаждане? Как функционират и какви са симптомите за тяхната повреда? Как да изберете нов елемент и какви ще откриете в онлайн магазин SFK-Truck.com?

За какво се използват водните радиатори в автомобила

За да работи правилно и в оптимален режим (между 115 и 135 °C), двигателят на автомобила трябва да има собствена охладителна система, която постоянно да отнема топлината. Като част от нея е и водният радиатор за топлообмен. През него преминава вече загрятата течност и голяма част от нейната топлина се отнема и разсейва в околното пространство. Съставена е от вода и специална добавка, за да се увеличи температурата на кипене

За да е още по-ефективно разсейването на топлината от водния радиатор, той се намира в предната част на превозното средство, точно зад предпазната решетка. Така се постига постоянно навлизане на нов свеж въздух по време на движение. За да е още по-добър ефектът и охлаждането да продължи известно време след спирането на колата, се предвижда и допълнителен вентилатор. След като антифризът се охлади, той отново по маркучите на системата постъпва по съответните канали в двигателя и процесът се повтаря.

Кога водният радиатор е за смяна

Като цяло този компонент не създава големи проблеми и рядко се налага неговата смяна. Това не изключва вероятността от повреда и е важно да разберем навреме при нейното възникване. Най-често срещаните симптоми са: 

  • постоянно намаляващото ниво на водата и промяната на нейния цвят може да са знак за протичане при спукване;

  • ако водата е постоянно кафява и с признаци на ръжда, това също не е добър знак;

  • ако започнете да забелязвате бързо покачване на температурата на двигателя, непременно се обърнете към специалист;

  • смяната на охладителната течност се прави приблизително на всеки 30 000 км пробег или на всеки 12 месеца.

Какви ще са последствията при каране с повреден воден радиатор

Последствията за двигателя могат да са много сериозни ако не обърнете внимание на повредения воден радиатор. Ако той тече и нивото на течността е ниско или не пропуска циркулацията през системата при запушване, ремонтът наистина ще бъде много скъп. Това ще доведе до цялостна повреда на агрегата и необходимост от основен ремонт. За да предотвратите бъдещи повишени разходи, проверявайте редовно нивото на водата, но не и при горещ двигател.

Как да изберете нов качествен воден радиатор

Вече знаете защо е толкова важен този компонент за оптималната работа на превозното средство и неговият избор изобщо не е за пренебрегване. За да получите качествен компонент, който дълго време след монтажа да не бъде сменян, заложете на новите оригинални резервни авточасти от специализираните онлайн магазини. Непременно изборът ви трябва да е съобразен с марката и модела на камиона или колата, годината на производство и т.н.

Можете ли да се доверите на СФК Трак при пазаруването

Като онлайн магазин, който е дълги години в отрасъла и вече се е превърнал в символ на качеството и професионалното обслужване, SFK-Truck.com е сайт №1 за продажба на нови и маркови части и аксесоари на достъпни цени. Гамата от водни радиатори е голяма и при невъзможност за правилен избор, покупки или при нужда от смяна на поръчката, рекламация или друго, свържете се с наш консултант. Ние работим само с проверени доставчици и предлагаме нови качествени стоки. Често правим промоции, което е допълнителна възможност за изгодно пазаруване.

Марка: Mahle
Радиатор комплект с рамка Размер на питата: 1067x748x40 Подходящ за камиони: DAF XF 105..
Цена при запитване
Марка: NRF
* Без рамка * Подходящо за:  SCANIA  P/G/R/T '04> ..
Цена при запитване
Показва 1 до 13 от 13 (1 страници)

Производители