Меню
Your Cart

Алтернатори

В съвременните коли, камиони и други видове товарни автомобили има два вида източници на електроенергия: акумулатор и алтернатор. Първият акумулира, съхранява и отдава електричеството, докато вторият го произвежда. Как става това, какви видове има, какво е предназначението на алтернатора, можете ли да се доверите на онлайн магазин СФК Трак?

Какво е предназначението на алтернатора

При стартирането на двигателя, първоначалният стартов ток към стартера идва от батерията, която предварително е заредена с електроенергия. Когато стартира двигателя, алтернаторът се задвижва от коляновия вал чрез пистовия ремък и механичната енергия се превръща в електрическа. Част от нея се съхранява от акумулатора до запълване на неговия капацитет, а с останалата част се захранва бордовата ел. система на автомобила и свързаните към нея консуматори.

Какви видове се предлагат на пазара

От гледна точка на произвеждания ток, съществуват два вида алтернатори: постояннотокови и променливотокови. Първите се срещат в много старите автомобили и вече не се използват в новите, поради множеството им недостатъци: ниска мощност и ефективност, необходимост от постоянно наблюдение и поддръжка, кратък експлоатационен период.

Днес вече се използват само променливотокови алтернатори. Отличават се със стабилността на генерирания променлив ток, без значение от работния режим на двигателя. Този променлив ток се изправя от полупроводников токоизправител и отлично захранва всички консуматори и нужди на автомобила.

От какво е съставен алтернатора

Състои се от отделни компоненти, които в едно устройство се превръщат в генератор на ток. Основните сред тях са:

  • корпус – състои се от два алуминиеви капака (преден и заден), които са събрани в едно и образуват корпуса;

  • задвижващо устройство – задвижването от коляновия вал през ролката завърта ротора, чиято скорост е 2-3 пъти по-голяма от тази на коляновия вал;

  • ротор – на оста на ротора е прикрепена възбуждаща бобина, която при въртенето създава магнитно поле и представлява електромагнит. Намотката е разположена между две полюсни половини (ядра), необходими за регулиране и насочване на магнитното поле. На единия край на ротора има ролка за задвижване чрез пистовия ремък, а на другия вентилатор за охлаждане на вътрешните компоненти;

  • статор – пръстеновиден стационарен компонент, който стои в основата за създаване на електричество от възникналото електромагнитно поле на ротора. Има медна намотка и сърцевина;

  • токоизправителен блок – предназначението му е да изправя генерирания променлив ток;

  • регулатор на напрежението – грижи се за стабилността на изходното напрежение и поддържането му в определени граници.

Как работи автомобилният генератор

Чрез завъртане на коляновия вал, през пистовия ремък и шайбата на оста, алтернаторът се завърта и възбужда електромагнитно поле. В статора се индуцира променливотоково електричество, което се подава на токоизправителя и след това на регулатора на напрежението.

Оптималният режим за генериране на електричество от алтернатора достига при 1600-1800 оборота в минута на двигателя. На арматурното табло в салона на колата има контролна лампа, която показва състоянието на автомобилния генератор.

Какви са симптомите за неизправност

При настъпване на неизправност, има вероятност сигналната лампа на таблото да светне с надпис Check Engine. Неизправностите могат да са механични или електрически. В първия случай може да настъпи скъсване на пистовия ремък или износване на графитните четки.

Във втория случай могат да настъпят множество повреди: изгаряне на бобина, даване на късо, неизправност в регулатора на напрежението, токоизправителя и т.н.

Защо да пазарувате от SFK-Truck.com

Опитните шофьори вече пазаруват от онлайн магазина на СФК Трак, тъй като знаят, че ние сме специализиран търговец на нови и качествени маркови резервни части и аксесоари на достъпни цени. Клиентите ни получават безплатна консултация, пълно съдействие при нужда от връщане или подмяна на покупките, преглед и тестване на доставката преди нейното плащане и още много други.

Показва 1 до 7 от 7 (1 страници)

Производители