Меню
Your Cart

Мигачи

Прозрачните или оранжеви пластмасови мигачи в автомобила изпълняват ролята на сигнални или аварийни светлини. Това е устройството, намиращо се в четирите краища на каросерията. Отпред е под фаровете, а отзад са вградени и комбинирани със стоповете и фаровете. Предназначението им е за указване на останалите участници в движението, че ще предприемате завой наляво или надясно.

Какво е устройството на мигачите и принципът им на действие

В САЩ се използват от 1939 г. Патентът е на Едгар Валц, който прави опити за продажбата му на автопроизводителите, но получава отказ. След като изтича започва масовото му прилагане в производството на автомобили.

За повишена видимост, работата на мигачите е дублирана и от странични повторители, намиращи се на калниците, вратите или на огледалата за обратно виждане. Те могат да имат различни от разпространените правоъгълни дизайни. За получаване на мигащия ефект, който много по-ефективно привлича вниманието на околните водачи, се използва механично превключване. Чрез монотонно свързване и прекъсване на веригата на електрозахранването се получава примигваща светлинна индикация и на арматурното табло.

В кои случаи е позволено тяхното използване

При работа на мигачите, водачът в автомобила указва на останалите участници, че ще прави завой на ляво или дясно. Мигащата в оранжев или в друг цвят светлина предупреждава предварително останалите шофьори, за да съобразят скоростта си на движение. Служат още за светлинно уведомление при аварийна ситуация. В този случай, едновременно мигат левите и десните, предните и задните мигачи. Употребата им се налага и при изпреварване, където предварително водачът включва ляв мигач и предприема изпреварване.

При повредени пътепоказатели се използва лявата или дясната ръка, която изпъвате встрани в посоката, към която сте се насочили.

Какви проблеми могат да възникнат

Въпреки постоянно повишаващата се надеждност на сигналните светлини, проблеми все пак могат да възникнат: 

  • при пълна липса на светлинна индикация, вероятно релето се е повредило или крушката е изгоряла;

  • ммигачите светят постоянно и липсва мигащият ефект – това е нарушение на правилата за движение и проблемът трябва да се отстрани. С голяма вероятност контактите на релето са залепнали и можете да опитате по стария начин – с почукване върху корпуса;

  • при липса на светлина е необходима проверката на самото реле, на окабеляването или в кутията с предпазителите.

Какви са глобите на КАТ при неработещи пътепоказатели

Неизправностите по автомобила със сигурност ще са придружени с глоби, ако пътните органи ви спрат на пътя. В тази част влизат и неработещите предни и задни, леви или десни мигачи. Глобата е в размер на 150 лв. към момента на писане на статията. Същият е размерът и на сумата за плащане при присветване с фаровете на насрещно движещите се коли. Ако нямате налични резервни лампи за моментна смяна на изгорелите светлини, отново ви грози глоба от 150 лв, така че със сигурност ще спестите ако си купите резервни части за отстраняване на проблемите по светлините на автомобила.

Защо да направите покупките си от SFK-Truck.com

В раздела на онлайн магазина СФК Трак се предлагат мигачи и други аксесоари за отделните видове и модели товарни и леки автомобили на достъпни цени. При нас се предлагат нови и качествени продукти и консумативи, а периодичните намаления правят покупките на редовните ни и нови клиенти още по-изгодни и желани. Пазаруващите от нас потребители получават експертна помощ при избора, пазаруването, връщането на стоки или при тяхната смяна. Локалните наличности значително намаляват времето за доставка до адрес или офис на куриер.

Марка: FRISTOM
Мигач подходящ за камиони MAN F2000 Цвят: оранжев Позиция: ляво/дясно..
6.95лв.
цена с ДДС
Марка: FRISTOM
Мигач подходящ за камион DAF F95 Цвят: оранжев Без крушка..
36.95лв.
цена с ДДС
Марка: Vignal
..
Цена при запитване
Показва 1 до 17 от 17 (1 страници)

Производители