Меню
Your Cart

Гърнета

Тежкотоварните превозни средства са комплексни машини и изискват особено внимание при управление и експлоатация. Необходими са повече от общи познания по вътрешното устройство, за да ги поддържате, особено при постоянно използване. 

Сред многобройните части, подлежащи на рядка, но задължителна смяна, са гърнетата. Тези елементи са изложени външно на шасито на камионите и са в непосредствен контакт с условията на пътната настилка или времевите промени, затова е препоръчително да следите състоянието им.

Какво представляват гърнетата на тежкотоварните автомобили?

Това са едни от най-важните компоненти от изпускателната система на автомобила. Може да са разположени странично и в задната част на превозното средство. Поради размера на тежкотоварните автомобили, гърнетата са изработени от по-здрав материал и са по-обемисти. 

Свойството им е да заглушат шума и да понижат всякакви вибрации, причинени от двигателя. Задното гърне е разположено непосредствено преди ауспусите на камиона и представлява филтриращ елемент, който прокарва изгорелите газове. Внимателната експлоатация е задължителна, защото при спукана тръба, възникват проблеми с двигателя.

Изпускателна система на камионите

Това е съвкупността от различни по дължина и диаметър тръби, служещи за преработване и отделяне на отработени газове. Други характерни свойства са изолирането на шума, придаван от ауспуха на тежкотоварното превозно средство.

Процесът по шумоизолиране започва от стартирането на автомобила. Също така, системата помага и за намаляване на токсичните въздушни частици, предизвикани от изпаренията в двигателя. Разположението на ауспуха е съобразено с отделянето на вредни емисии, защото купето на камиона остава незасегнато от всякакви изпарения и вредни газове. Има и специални прегради, монтирани в ауспуха, които помагат за заглушаване на вредните емисии.

Видове гърнета за камиони в раздела

Според свойствата, функциите и разположението, има два основни вида. Ето кои са те:

  • задни гърнета — предлагат се с най-различни диаметри, като може да ги модифицирате чрез добавяне на тапи, заглушители и други видове накрайници. Изработени са от неръждаема стомана, което ги прави доста издръжливи;

  • средни гърнета — разположението им позволява добра видимост при възникнали проблеми с газовете, отделени през задните тръби на превозното средство.

Всеки артикул е предназначен за определена марка камиони, от които Volvo, Scania, MAN и DAF. По този начин може да изберете подходящия вариант за вашето тежкотоварно превозно средство.

Какви са предимствата на гърнетата?

За да осигурите оптимално управление на тировете, е задължително да разполагате с допълнителни принадлежности. За добра функционалност на двигателя, е препоръчително да се запасите с качествени заглушители и прикрепващи елементи към ауспусите на камиона. Крайните изпускателни елементи на тира са от голямо значение. 

За по-високи нива на пречистване, е желателно да разполагате и със здрави скоби за закрепване на допълнителни филтри. Важно е да използвате качествени течности при избор на добавка за поддръжка на двигателя. Препоръчително е да имате и почистващи препарати за външната част на гърнето.

Защо да предпочетете SFK-Truck.com?

В онлайн магазин СФК Трак ще намерите всичко необходимо за вашето превозно средство. Марките Hobi и Vanstar са едни от водещите на пазара, като предоставят високо качество на продуктите си на достъпни цени. Предлагат се и артикули на промоционални цени. 

Разнообразните модели ще ви осигурят по-богат избор за желания от вас аксесоар. Разполагате и с опция да направите сравнение между два или повече продукта. Не се бавете и осигурете най-доброто за вашия камион, за по-добро и надеждно шофиране.

Показва 1 до 5 от 5 (1 страници)

Производители