Меню
Your Cart

Ключ маси

Случвало ли ви се е да имате „изтичане“ на ток от акумулатора на колата, без тя да е работила? Често ли забравяте включени консуматори? Има десетки причини за това, но застраховката срещу дълбок разряд на акумулаторната батерия и нейната преждевременна повреда е ключ масата. Какво представлява тя и как работи? Как се монтира и какви разновидности ще откриете в онлайн магазин SFK-Truck.com?

Какво представлява ключ масата и как работи?

Самото име на устройството говори и за неговото предназначение – това е прекъсвач. Той се намира между отрицателната клема (-) на акумулатора и минусовия проводник. Съвременните ключ маси са изведени на тайно място в автомобила и тяхното предназначение е прекъсването на електричеството и захранването на всички консуматори. Така се предотвратява дълбокия разряд и загубата на капацитет на батерията. Прекъсвачът още служи и като предпазител при късо съединение, когато окабеляването на купето не е правилно и има оголен кабел.

Този ръчен превключвател е необходим в случаите, когато превозното средство няма да се използва дълго време и ще стои в гараж или на паркинг. Неговото активиране ще прекъсне цялата инсталация от отрицателната клема на батерията и при наличие на утечка на ток, ще се предотврати дълбок разряд. Ако автомобилът се използва често и непрекъснато, няма нужда от инсталиране на ключ маса.

За какво служи ключ масата

Освен за ръчното прекъсване на напрежението към бордовата ел. инсталация на автомобила, този прибор още служи и като защита срещу похитители. Съвременните автокрадци са забравили за най-простите трикове на шофьорите. Така, ако ключ масата бъде скрита добре в двигателното отделение, похитителят може и да не се сети за наличието на подобен превключвател и да не успее да стартира двигателя.

Съвременните товарни и леки автомобили са претъпкани с електроника и различни ел. блокове, с което вероятността за наличие на утечка се увеличава и наличието на ключ маса е все по-наложително. Основният консуматор за „източване„ на заряда може да е забравеното работещо радио, охранителната система или друг блок за управление.

Кога трябва да се използва

Счита се за нормално, ако автомобилът черпи до 200 милиампера ток (обичайно 20-70 милиампера), когато е паркирана. За ден е около 5 амперчаса, а за 10 дни – около 50 амперчаса, което може да доведе до пълното разреждане на батерията. Обичайно, дълбокият разряд се случва за около месец престой на превозното средство, без да работи. Така, ако оставите колата за престой през зимата, лятото тя вече може да е без акумулатор. За да се предотврати подобен ефект, непременно преди дълготрайното оставяне на автомобила без да работи за дълго време, щракнете прекъсвача в положение изключено.

Как се монтира ключ маса

Тези прибори могат да са метални или от пластмаса. Това не променя начина им на монтаж, който е елементарен:

  • откачете кабела от отрицателния полюс на акумулатора и го свържете към един от терминалите на ключ масата; 

  • от другия свободен терминал прокарайте линия отново към отрицателната клема и това е всичко.

Ако не искате устройството да се вижда, а да бъде скрито, прекарайте по-дълга линия от кабели до мястото на монтажа. Схемата на свързване и в този случай не се променя. След свързването, поставете изолационни обувки на мястото на всяка връзка за добра изолация.

Какви ще откриете в SFK-Truck.com

В сайта се предлагат различни марки и модели превключватели за камиони, леки автомобили и друга техника. В каталога на СФК Трак ви очакват и множество резервни части за коли и аксесоари на отлични цени. За допълнителна помощ в избора, поръчките или рекламацията се свържете с наш представител. Ние сме от дълги години на пазара и вече сме известни в бранша с отлична репутация и обслужване. Множеството положителни мнения за нас в интернет е повече от достатъчен показател за нашия професионализъм в областта.

Марка: DASTERI
* Универсална ключ маса за камиони * Напрежение: 12V/24V * Максимален товар на 24V: 500А за 10 сек * Максимален товар на 12V: 1000А за 10 сек..
14.95лв.
цена с ДДС
Ключ маса IVECO
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -30 %
Марка: Menbers
..
360.95лв. 514.95лв.
цена с ДДС
Ключ маса -Iveco-
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -30 %
Марка: Menbers
..
269.95лв. 384.95лв.
цена с ДДС
Ключ маса -Iveco-
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА -15 %
Марка: Menbers
..
392.98лв. 462.95лв.
цена с ДДС
Марка: DASTERI
Изключително практична метална ключ маса с вадещ се лост. С максимално натоварване 2500А на 24V за 10 секунди...
41.95лв.
цена с ДДС
Показва 1 до 11 от 11 (1 страници)

Производители