Меню
Your Cart

Мостови кабели

 

При стартиране на двигателя, за кратко време се черпи огромен ток (няколкостотин ампера), който изисква използването на специални мостови кабели. Камионите обичайно използват 24 волта напрежение, което изисква последователното свързване на два 12V акумулатора. За целта също приложение намират мостовите кабели.

За какво се използват мостовите кабели?

Стартерните акумулатори представляват батерии, имащи способността за кратко време да отдават голямо количество ток, което помага при стартирането на двигателя. В зависимост от околните температури и гъстотата на маслото, необходимият стартов ток може да варира, но той е значително по-голям през зимата. В подобни условия маслото е по-вискозно, което затруднява първоначалното стартиране на агрегата и съответно изисква повече ток.

За да не се стопят проводниците и да възникне пожар, сечението трябва да е добре определено, за да предложи нужната проводимост и да издържа на подобна мощност и волтаж. Наричани още силови, тези проводници имат минимални загуби. Могат да са едножилни или многожилни. Вторите са по-гъвкави и притежават нужната изолация, издържаща на агресивни влияния, като смазочни материали, гориво и други.

Какви видове мостови кабели има?

Предназначените за директно свързване към клемите на акумулатора мостови кабели са с накрайници. Това позволява добър контакт и желаната проводимост. Осигурява бързото отстраняване и поставяне, а при здравото стягане, гарантират устойчивост на връзките, дори и при големи вибрации и друсане.

Мостовите кабели са разделени на три вида:

  • проводници за свързване към положителната клема на акумулатора (червената);

  • проводници за свързване към отрицателната клема на акумулатора (черната);

  • конектори, позволяващи свързването на два 12V акумулатора за осигуряване на 24V напрежение.

От какви материали са изработени?

Мостовите кабели са изработени от месинг или мед с олово и т.н. Медните варианти откъм клемите на акумулатора се използват по-рядко, поради уязвимостта на материала от корозия и разрушаване при възникване на електрически реакции. Най-често използвани са оловните клеми, тъй като са устойчиви към контактите на батерията.

Най-често срещани в България са батериите с европейски или азиатски конични клеми, така че повечето мостови кабели са оборудвани с подходящия тип накрайници, включително и предлаганите в онлайн магазин SFK-Truck.com.

Какво трябва да е сечението на мостовите кабели?

При първоначалното стартиране на двигателя, както вече стана ясно, през проводниците на батерията протичат големи токове (от 200 до 1000А). Тяхното електрическо съпротивление, по силата на закона на Ом, предизвиква спад в напрежението през проводниците и тяхното загряване. Според индустриалния стандарт OST 37.001.052-2000, този спад не бива да е по-малък от 2V на 1000 А ток. Подобно изискване може да се постигне само при използването на голямо сечение на проводниците, които са изработени от метал с ниско съпротивление (предимно мед или месинг).

Това е причината, съвременните електропроводници да притежават сечение от най-малко 16 квадратни милиметра или повече.

В раздела на онлайн магазин СФК Трак се предлагат висококачествени продукти, части и консумативи за различни марки и модели автобуси, камиони, товарни автомобили и коли на отлични цени. За клиентите ни работи компетентен отдел за съдействие при различни трудности в избора, поръчките, връщането и замяната на продукти.

Често провеждаме промоции, правим различни отстъпки и предлагаме изгодни условия за клиентите си: възможности за връщане, замяна на продукти, продължителна гаранция и високо ниво на сигурност за техните данни и парични транзакции.

Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)

Производители